Het huis waar Jan en Mies Laverman in 1983 hun zinnen op hadden gezet, dateert uit 1973. Het voldeed aan al hun wensen, maar was verre van energiezuinig. Vandaar dat bij de inmiddels gepensioneerd chemicus Jan al snel de hersenen begonnen te kraken. Wat zou hij kunnen doen om de woning te verduurzamen? Deze vraag leidde tot twee grote verbouwingen: de aanleg van zonnepanelen, installatie van een warmtepomp en een ventilatiesysteem.
Het begon allemaal met het realise- ren van een uitbouw aan de hoekwoning om de leefruimte te vergroten en vloerverwarming aan te leggen. “Bij de tweede verbouwing hebben we het huis in één keer goed geïsoleerd: dak, muren, kozijnen, alles is opnieuw aangepakt. Zelfs de kruipruimte is volgespoten met korrels als bodemisolatie. Daardoor is de vloer dubbel geïsoleerd. De ingepakte muren zijn een fantastische warmte koudebuffer, al naar gelang het seizoen.”
Verduurzaming begint met bedenken waar eventuele leidingen moeten liggen en dan isoleren. “25% van de warmte verdwijnt door kieren. Dus kierdichting met speciale tape komt eerst. Door goed te isoleren hou je warmte binnen en kou buiten. Wij hebben gekozen voor driedubbel glas met houten kozijnen aan de binnenzijde en aluminium aan de buitenkant om het onderhoud te minimaliseren. Pas als de isolatie in orde is, kun je de volgende stap zetten. Dat was bij ons de plaatsing van zonnepanelen en een warmtepomp en inductieplaat, zodat we van het gas af konden.”
Maar dan ben je er nog niet, waarschuwt Jan. “Wat mensen vaak vergeten: als je je huis energiezuinig maakt, moet je ook mechanische ventilatie aanbrengen. Met kierdichting en isoleren sluit je je woning immers af. Daarnaast heb je buitenzonwering nodig, want die goede isolatie zorgt er ook voor dat de woning door de zon behoorlijk opwarmt. Ook hebben we gekeken naar benodigd groot onderhoud voor het inmiddels vijftigjarige huis. De dakkapellen zijn verwijderd en enkele dakbalken zijn vervangen. De isolatieschil beschermt het metselwerk.”
Een andere tip die Jan heeft: “Kies een goede aannemer of architect, iemand die ook verstand heeft van verduurzaming. Anders heb je weliswaar een architectonisch hoogstandje, maar is dat misschien minder geschikt om duurzame aanpassingen in te verwerken. Het is ook handig om wat verder vooruit te kijken. Wij wilden dat het huis na de laatste verbouwing toekomstbestendig zou zijn. In het halletje waar je de woning binnenkomt hebben we een aansluiting voor warm en koud water en een afvoer laten aanbrengen. Daar zouden we als dat nodig is een douchecabine kunnen plaatsen. De aanbouw kan worden dichtgemaakt zodat daar een extra slaapkamer ontstaat. Voor als een van ons niet meer naar boven kan.”
Met het resultaat zijn Jan en Mies uiteindelijk zeer tevreden. “Oorspronkelijk wilden we onze energierekening naar nul brengen. Dat is gelukt. We krijgen altijd geld te- rug. Ook kunnen we 70% van de stroom die we zelf opwekken, terug leveren en de rest slaan we op in twee grote batterijen. Door de goede isolatie en het gebruik van de warmtepomp heeft het huis nu energielabel A. Daarnaast is het huis veel comfortabeler om in te verblijven. We hebben geen last meer van tocht en de temperatuur is gelijkmatig. ’s Zomers is het huis heerlijk koel en ’s winters behaaglijk warm.”
Inmiddels zijn alle ingrijpende projecten wel voltooid. Alleen qua afwerking is er nog wel het een en ander te doen. “Zo zou ik nog graag de leidingen van de warmte- wisselaar willen isoleren. Ook zijn we nog op zoek naar de ideale raambekleding. Ramen blijven een bron van kou, ondanks de nieuwe kozijnen en driedubbele beglazing. Misschien is een goed passend rolgordijn dat volledig afsluit, de oplossing. We zijn nog aan het zoeken.”
Ook uw verhaal delen?
Voor deze rubriek zijn we op zoek naar Barendrechters die graag hun ervaringen en slimme tips op het gebied van duurzaamheid en hergebruik willen delen. Misschien maakt u er een sport van om een jaar lang geen nieuwe spullen te kopen? Vindt u het leuk om van oude meubels nieuwe meubels te maken? Of heeft u een voedselbosje in uw tuin waar u met uw gezin van kan eten? Meld u dan aan! Dit kan via communicatie@ barendrecht.nl.
Wij nemen dan spoedig contact met uw op en komen graag langs voor een persoonlijk gesprek.
Door: Afdeling communicatie gemeente Barendrecht